2009. április 20., hétfő

Búbos kemencét szeretnék!

Tervbe vettem egy búboskemence és egy takaréktűzhely megépítését!
A konyhába a spárhelt, vagy masina helyett szeretnék egy az első képhez hasonlót, és a két szoba közé a két alsó képen látható kemencét.
Már meg is van a kemenceépítő mester, a linkjét betettem a többiekhez, ott minden info megtalálható!
Természetesen sütni is lehet benne, kenyeret, kalácsot stb.
Van- e már valamelyikőtöknek tapasztalata az ehhez hasonló kemencékkel kapcsolatban?
Gazdaságos-e,és jól fűt-e, tartja-e a meleget?
Annál is inkább érdekel ez a dolog, mert hamarosan
megszűnik a gázártámogatás.
Végül pedig ez lett belőle, egy cserépkályha.

10 megjegyzés:

Vörös Liliom írta...

Jó ötlet, Kedves Péterbácsi! A világ legfinomabb kenyerét ilyen kemencébe sütötték! :) Remélem, egyszer sütsz nekem is egyet! :)

Vállalkozásom megszűnt írta...

Persze, hogy sütök neked, bár még nem tudom hogyan kell.Lehet, hogy olyan kemény lesz, hogy fejszével kell feldarabolni!

Hanga írta...

Én is nagyon szeretnék! Kérünk szépen fotókat, ha épül a kályha!

Vállalkozásom megszűnt írta...

Hanga a megadott linken(kemenceépítés)láthatsz fotókat is bőven.

Bea írta...

Az első képen lévő nagyon tetszik nekem is- olyan igazi konyhás. :)
A többi is tetszik, de az első jobban. :)
Van egy könyv a kemencékről, vagy 25 éve jelent meg: ha jól emlékszem: Sabján Tibor, Búbos kemencék, Műszaki könyvkiadó.
Sajna a mi házunkba már nem fér el ilyesmi, pedig nagyon hangulatos.
Azt hiszem, hogy a samott tégla tartja a meleget. De a sima cserépkályha is, azt tapasztaltam én is.

szeterka írta...

A búbos kemence tűzkamrája a konyha felőli részen van?Nagyon hangulatos!
Ha ez az állandó lakhelyed akkor megéri ezt a megoldást válaszd,hosszú távon kifizetődő szerintem.Mi is most vagyunk egy kis házikó felújításában,de ezek a terek kisebbek,így nem gondolkodhatunk ilyen megoldáson.Hétvégeken ugrunk fel,így elégséges egy kisebb tűzhely.

semilin írta...

Ha végre elköltözünk tutira ilyen búbosat szeretnék!!!

Vállalkozásom megszűnt írta...

Monik, ez csak terv még, sajnos!

Icu71 írta...

Kedves Péter bácsi!Míg élt az én drága nagyapám minden disznóvágás élmény volt.Befűtöttek a búbosba s még a kolbászt hurkát is ott sütötték.Imádtam,s meg is sirattam mikor eladták a házat.Most 40-évesen azon agyalunk a férjemmel (és a 4-gyerekkel) hogy hova és milyen kemencét készítsünk.Olcsó,jó s amin nem elhanyagolható szempont hogy,nem csak fűtésre de főzésre is lehet használni.A búbosban sütött poginak kenyérnek nincs párja.

Névtelen írta...

Kedves fórumozók.
Kültéri kemenceépítés saját kezűleg!

A kemenceépítő kurzuson a résztvevők saját kezűleg építenek egy hagyományos kemencét az alapoktól a kiégetésig. Megismerik az alapanyagokat azok keverési módját, arányait, és minden munkafázist. Nagyon fontos, hogy minden munkafolyamatot saját kezűleg kell végezni, mert így lehet gyakorlati tudást szerezni. Ezt a tudást a későbbiekben bővíthetik a szakirodalmak tanulmányozásával és további építéssel. A résztvevők megkóstolhatják a helyi ételeket, megismerkedhetnek a helyi szokásokkal, kézművességgel.

Építés helye: Harkány
Építés ideje: 2012. július 13-14-15.
Résztvevők száma: 2 Fő
A képzésre jelentkezni lehet 2012. július 10-ig az info@valyogveto.hu e-mail címen vagy a 06-30/604-2522 telefonszámon.