2008. szeptember 11., csütörtök

Lecke a vadludaktól




Gondolkoztál már azon, hogy miért repülnek V alakban a vadludak? Mint minden állati viselkedésben, Istennek itt is jó oka volt arra, hogy ezzel az ösztönnel ajándékozza meg a ludakat. Amikor egy-egy madár suhint a szárnyával, felhajtóerőt képez az őt követő másik madár számára. "V" alakban repülve az egész csapat legkevesebb 71 %-kal hosszabb utat tud megtenni, mintha az egyes madarak egyedül repülnének. Amikor egy lúd kiesik a "V" alakból, hirtelen úgy érzi, mintha mázsás súly húzná lefelé és gyorsan visszatér a csapathoz. Csak úgy mint a ludak, azok az emberek akik azonos irányba tartanak és közösséget alkotnak, gyorsabban jutnak el céljukhoz mint azok akik teljesen egyedül próbálják azt meg. Amikor egy lúd elfárad, hátra repül és egy másik foglalja el a helyét a "V" csúcsán.

Ha az embereknek lenne annyi józan eszük mint a ludaknak, rájönnének, hogy a sikerük egyértelműen a közös munkájukon múlik. Hogy felváltva vállalva a munka nehezét és osztozva a vezetés terhein sokkal tovább jutnak.

A hátul repülő ludak hangos gágogással bátorítják az elsőket a sebesség növelésére. Fontos, hogy a mi hátulról jövő "gágogásunk" bátorító legyen az előttünk haladóknak. Különben "csak gágogás" marad.�

Amikor egy lúd megbetegszik, két másik lúd is lemarad vele a "V" alakzatból, és követi, hogy védelmet nyújthassanak számára. Addig maradnak vele, amíg erőre nem kap és újra repülni nem tud, vagy amíg meg nem hal. Akkor útrakelnek, hogy beérjék saját alakzatukat, vagy csatlakozzanak egy másikhoz.

Bárcsak mi is ennyire önfeláldozók lennénk, hogy érdemesek lehessünk ilyen barátokra akik a szükségben mellettünk állnak. Nem kell tudósnak lennünk ahhoz, hogy tanuljunk Isten csodálatos teremtményeitől, csak meg kell állnunk és figyelnünk elég hosszasan, hogy Isten felfedje előttünk csodáit.

Egyébiránt kérdezd meg csak a barmokat, majd megtanítanak, és az égnek madarait, azok megmondják néked. Avagy beszélj a földdel és az megtanít téged, a tenger halai is elbeszélik néked. Mindezek közül melyik nem tudja, hogy az Úrnak keze cselekszi ezt? (JÓB 12:7-9)

Van, aki hallgat a vadludakra.




1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ez egy nagyon jó történet. Sok ilyet mentettem el magamnak az évek során, tanító jellegének köszönhetően...
Gááág! (Hajrááá! - a szerk ford.)

Big Cat